Cucerirea candidatilor- 5 pasi esentiali
octombrie 1, 2019Strategii inovatoare in recrutare
octombrie 10, 2019In timpul negocierii chiar si cei mai buni antreprenori devin uneori nesiguri sau nelinistiti. Ceea ce este pus in jocul negocierii poate fi crucial pentru stabilitatea si dezvoltarea companiei. Dorim ca de la frica sa ajungeti la reusita, astfel incat va propunem cateva metode si strategii de negociere.
Negocierea nu se axeaza doar pe termenii fixati si acceptati sau pe castigul vizat, dar se stabileste si ierarhia puterii intre cele doua parti, atat in momentul negocierii, cat si in colaborarile viitoare.
Cu toate acestea, cu o simpla schimbare de perspectiva, orice afacere poate deveni dintr-un razboi al caracterelor puternice intr-o alianta de lunga durata. Cheia consta in atitudine: recomandam sa va afirmati nevoile, sa fiti sinceri si sa empatizati si cu cealalta parte.
Pentru a face asta, ambele parti trebuie sa fie capabile sa raspunda la 4 intrebari esentiale:
1. CE AM NEVOIE SI DE CE?
Multe persoane incep cu stangul o negociere, deoarece nu sunt foarte bine pregatite in momentul intalnirii. Din acest motiv este vital sa va prezentati cu o strategie clara, bine structurata si sa va puteti argumenta mereu nevoile. In acest fel partenerul negocierii va putea intelege usor ceea ce doriti, dar si sa formuleze o oferta care sa intalneasca cererea.
In momentul in care ambele parti ofera informatii clare, se stabileste o relatie de colaborare si cooperare.
2. DE CE MA TEM CEL MAI MULT?
In procesul de negociere, de multe ori apare tensiune intre cele doua parti din cauza fricii de a pierde ceva. Cu toate acestea, sunt cazuri in care negociatorii nici macar nu cunosc ce anume ar putea pierde. Frecvent, aceasta temere este doar o consecinta a anxietatii, unde se imagineaza cel mai rau scenariu posibil. In acest punct, trebuie sa va prezentati nevoile intr-o maniera pozitiva, si nu sa lasati temerile sa transforme partenerul intr-un adversar.
3. CARE ESTE NUMITORUL COMUN AL NEGOCIERII?
Am fost invatati, in mod eronat, sa privim negocierile precum situatii de lupta. Instinctual reactionam la ceea ce auzim intr-o negociere in mod defensiv, si nu receptiv. Daca, in schimb, am asculta activ si am incerca sa gasim puncte comune, atunci afacerile s-ar finaliza mult mai repede si eficient. Atat de simplu este, credeti-ne!
4. DIN CE MOTIV M-AS RETRAGE DIN NEGOCIERE?
Cand o negociere intra in impas, ambele tabere devin, in mod firesc, iritate si dezamagite. Uneori se ajunge la situatii-limita in urma carora cele doua parti nu mai pot reveni la masa de discutie. Indiferent daca discutia se va concretiza cu o colaborare sau nu, trebuie sa ne comportam profesional si sa constientizam ca in viitor exista posibilitatea de o noua intalnire. Din acest motiv, usile trebuie sa ramana deschise.
Pentru a incheia, am dori sa va reamintim faptul ca nu iesiti castigatori dintr-o negociere daca va ,,zdrobiti” oponentul. Noi credem ca toti trebuie sa plece multumiti, astfel incat sa fie posibila o viitoare colaborare.
Daca doriti sa va dezvoltati ori finisati strategiile si abilitatile de negociator puteti accesa anumte traininguri de negociere, puteti citi carti de specialitate sau, varianta preferata de mileniali, sa cautati videouri explicative pe youtube.