De ce este necesară evaluarea angajaților cel puțin o dată pe an?
august 7, 2017Ce trebuie sa faci ca sa sporesti motivatia angajatilor la locul de munca
august 16, 2017Ce elemente formeaza o recrutare de succes?
Recrutezi? Ai postat deja nenumarate anunturi si nu ai gasit pe nimeni care sa corespunda criteriilor tale si sa te multumeasca? Hai sa vedem care sunt regulile de aur pentru o recrutare de succes.
-
Viziune
Inainte de interviuri si procese complexe de recrutare, verifica in ce masura noul candidat se regaseste in viziunea companiei. Indiferent cat de competent este candidatul, daca nu se regaseste in viziunea companiei tale, nu va da niciodata maximul, nu se va simti implinit si, probabil, va tinde sa caute alte job-uri, in alte companii, ceea ce iti creaza sau iti mentine problemele de retentia angajatilor.
-
Personalitate
Cum arata angajatul tau ideal? Este punctual? Isi respecta principiile si promisiunile? Este mereu in miscare? E creativ? E disciplinat? Cum vorbeste? Cum arata? Cum reactioneaza in situatiile limita? La ce nu ar renunta niciodata? Te-ai gândit vreodată la portretul amanuntit al angajatului tau? Desi personalitatea este un taram complex, pe care, de obicei, îl navigheaza recruiteri si psihologi experimentati, un astfel de portret te poate ajuta sa identifici rapid cat de aliniat este candidatul cu nevoile si standardele din compania ta.
-
Abilitati si Experienta
Aici, exista mai multe abordari. Poti aduce in companie angajati neexperimentati, dar care au personalitatea si atitudinea potrivita si pe care sa ii formezi in cadrul companiei. Sau poti angaja oamenii a caror experienta e cea mai apropiata de nevoile tale din acest moment. Ambele variante functioneaza. Insa trebuie sa stii ca, spre deosebire de personalitate, abilitatile si experienta nu sunt garantii ale unei colaborari fericite, pe termen lung.
-
Infuzia
E excelent daca ai gasit angajatul potrivit pentru tine, daca elementele de personalitate si expertiza se potrivesc cu ceea ce doresti sa faci in companie. Insa nu uita de perioada de infuzie. Felul in care angajatul intra in companie, in echipa si calitatea acestui proces, determina evolutia lui ulterioara in cadrul echipei, calitatea muncii depuse si chiar perioada de viata a angajatului in compania ta.
-
Evaluare
Au legatura recrutarea si evaluarea? Da. Evolutia angajatului, chiar si pe o perioada de cateva luni, iti poate da multe indicii despre directia in care merg lucruile. Daca evaluezi, poti controla aceasta directie, poti alimenta bunele practici si poti inlatura sau modela lucrurile care nu merg extraordinar.