Profilul angajatului
Angajezi, dar stii pe cine angajezi? Profilul angajatului.
octombrie 3, 2017
departament HR extern
Ce este si cum te ajuta un departament HR extern?
octombrie 16, 2017

Cea mai buna metodă prin care rezolvi problema motivației

De cate tipuri este motivatia si cum rezolvi problema motivatiei?

Motivatia este un subiect foarte discutat in ceea ce priveste echipele si zona de business. Daca cauti solutii in ceea ce priveste motivatia, e clar ca ai o problema pe care vrei sa o rezolvi cat mai repede. De cate tipuri este motivatia si cum rezolvi problema motivatiei si creezi armonie in echipele tale?

Intai de toate, e bine sa stii ca problemele de motivatie nu apar peste noapte si nu sunt un accident. Daca ai aceasta problema, ea rezulta in urma unui proces. Tot un proces te poate scapa de poblema motivatiei. Cum arata acest proces? Hai sa vedem.

 

  1. Supravietuire

La inceputurile speciei noastre, pentru o buna bucata de vreme, motivatia era data de nevoia de supravietuire. Ca urmare a unui pericol real (animale salbatice, foamete, moarte), o parte importanta parte a existentei umane era alocata supravietuirii. Supravietuirea nu era o optiune, ci un instinct care contribuia la evolutia speciei.

 

  1. Recompensă

Tot la inceputurile noastre ca specie, restul timpului era alocat consumului hranei si relaxarii. Asadar, recompensa era un pilon foarte important si atunci, daca ne raportam la nevoile de baza. Chiar daca atunci cand ne gandim la primele triburi, asocierea instanta e supravietuirea, relaxarea avea un rol important. Ea s-a pastrat apoi, si in perioade mai recente, in grecia antica si in epoca moderna, cand divertismentul a explodat datorita usurintei cu care poate fi raspandit, nu numai intr-un trib, intr-o comunitate anume, ci pe intreaga planeta.

Indiferent de profesie, majoritatea oamenilor aloca timp important detensionarii, relaxarii, divertismentului. E parte din noi.

 

  1. Pedeapsă

O fateta mai putin fericita si nerecomandata a motivatiei, se regaseste in pedeapsa. Psihologia arata ca oamenii functioneaza in doua feluri: cauta placere sau evita placere. Ce inseamna asta? Chiar daca pedeapsa ofera o pozitie de autoritate si rezultatele asteptate pe termen scurt, pedeapsa nu va produce rezultate pe termen lung.

  1. Fac ce imi place, cu cine imi place, cand imi place, cum imi place.

A patra solutie este cea pe care o recomand pentru compania sau departamentul tau. Azi, departe de pericole reale si pedepse, cu un stil de viata ridicat si nevoile de baza acoperite, angajatii tai cauta recompensa.

  1. Fac ce imi place (pasiune si abilitati): Fac lucruri care imi provoaca placere si stare de flux, lucruri la care stiu ca sunt bun si pe care le-as face 24 de ore din 24, daca as putea
  2. Cu cine imi place (echipa cu care rezonezi): Desi oamenii sunt diferiti, unii prefera munca in echipa, puterea grupului, altii prefera sa lucreze singuri si sa fie responsabili de rezultatul muncii lor, avem ceva in comun. Extrovertiti sau introvertiti, preferam sa fim in preajma oamenilor cu care avem ceva in comun.
  3. Cand imi place (program flexibil): Programul de la 9 la 17 a fost creat pntru muncitorii din fabrici. Azi si in viitor oamenii sunt si vor fi tot mai interesati sa munceasca atunci cand vor. Asta se traduce prin programul flexibil. Ofera flexibilitate si libertate angajatilor, iar productivitatea ta va creste, aproape garantat.
  4. Cum îmi place (tehnica/ stilul ales de tine): Ai vazut vreodata un om foarte pasionat de ceva? Ce are in plus? Pe langa bucuria fata de proces si starea de flux, a dezvoltat tehnici si stiluri proprii, care ii permit sa produca rezultate mai bune, mult mai repede. Daca, de exemplu, ii impui sa-si schimbe tehnica, motivatia va disparea. Ajuta-i pe angajati sa-si dezvolte stilul propriu. Nu orice regula e potrivita pentru toti angajatii tai.

Acum, poate te intrebi cum pui in practica.

Simplu. Vezi in ce activitati se regasesc toate cele 4 sub-puncte de mai sus, pune accent pe acele lucruri si cultiva acest mod de lucru in compania sau in departamentul tau.

Nu exista oameni nemotivati. Orice om e motivat sa faca ceva anume. Doar ca, de cele mai multe ori, la locul de munca, oamenii nu fac acel ceva sau ceva apropiat de ceea ce ii motiveaza.

Afla ce ii motiveaza pe angajatii tai si ofera-le mediul ideal in care sa poata sa creada, sa simta si sa faca ce le place, cu cine le place, cand le place si cum le place. Daca vrei sa vezi mai multe exemple pe aceasta tema, cauta pe google compania MindValley.

Vrei sa ai o echipa mai motivata, care produce rezultatele pe care ti le doresti?

Te putem ajuta cu o evaluare profesionista a personalului tau. Identificam problemele cele mai importante si implementam solutii eficiente, care produc performanta in echipa ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0

Evolution HCC