Automotivarea- o poveste despre cucerirea candidatilor
septembrie 19, 2019Strategii de negociere, de la frica la reusita
octombrie 9, 2019Echipa noastra tinteste mereu spre dezvoltare si evolutie. Doreste sa fie unica, sa se remarce, sa lase o amprenta in lumea business si, mai ales, sa ii ajute pe ceilalti. In acest sens am creat filmulete de maximum doua minute in care discutam atat despre o atitudine pozitiva in viata si la locul de munca. Oferim sfaturi despre recrutare, despre cucerirea candidatilor inainte si in timpul interviurilor, despre headhunting si cold calling.
Articolul de fata se axeaza pe cucerirea candidatilor si, prin descrierea unor pasi esentiali, dorim sa impartasim ceea ce am invatat noi, cei de la HCC, in toti acesti ani de experinta in domeniu.
1. FII PASIONAT!
Nu poti excela in nimic, indiferent de domeniul de activitate, daca nu iti place ceea ce faci. Stim, poate suna cliseic, dar acesta este adevarul. In momentul in care candidatul vine la interviu, acesta te observa pe tine si te asociaza cu compania. Daca nu afisezi o atitudine pozitiva si nu iti descrii jobul cu satisfactie, nu il vei convinge pe candidat ca este un mediu propice pentru el si pentru dezvoltarea sa profesionala.
2. FII AUTENTIC!
Autenticitatea te face, bineinteles, diferit. Partea aceasta se coreleaza foarte mult cu departamentul de marketing. Pentru cucerirea candidatilor, pentru a-i face sa doreasca un interviu cu tine trebuie mai intai sa iti definesti stilul. Aici vorbim de personal branding, de, cum ar spune Calin Crainic, ,,cum ii dai unui obiect inanimat viata”. Trebuie sa ai un brand bine-definit, culori specifice, logo usor de retinut, slogan catchy etc.
Stim ca nu este mereu corect, dar cum oamenii judeca cartea dupa coperta, in acelasi fel functioneaza si candidatii. Daca imaginea companiei tale ii inspira, atunci vor dori sa lucreze pentru tine.
3. AFIRMA SI ACTIONEAZA!
,,Esti ceea ce faci, nu ceea ce spui ca faci”. De-a lungul timpului am invatat ca e bine sa le spui oamenilor despre ideile tale, despre concepte si dezirate. Insa, lista ta de to do va fi receptata precum vorbe goale, daca nu le pui in aplicare. Oamenii in general, candidatii in particular, sunt interesati si asculta, dar ei ,,vaneaza” actiuni si rezultate.
Imagineaza-ti in ce postura te-ai afla tu daca, ca recruiter sau anjagator, un candidat la interviu ti-ar promite luna si stelele, iar in momentul in care devine angajat, sa nu se tina de promisiuni si doar sa iti iroseasca timpul si resursele.
Asadar, pentru a convinge candidatii, trebuie sa actionezi in conformitate cu afirmatiile si promisiunile tale.
4. FII PERSEVERENT!
Nu renunta dupa primul refuz. Un bun recruiter este statornic si lupta ca cei mai buni candidati sa devina angajati. Ca si in viata, te vei lovi de multe refuzuri, de ,,nu stiu”, ,,ma mai gandesc”, ,,voi lua aceasta posibilitate in considerare” si apoi sa dispara. Insa tu nu trebuie sa te dai batut, ci incearca sa asculti nevoile candidatului, sa incerci sa ii oferi ceea ce are nevoie si sa te pliezi pe fiecare individ in parte.
5. IMPRIETENESTE-TE CU CANDIDATUL!
Candidatul nu este o persoana fata de care trebuie sa pastrezi distanta. Pentru a-i castiga increderea, dar si pentru a-i oferi cel mai potrivit job, trebuie sa il cunosti, sa te imprietenesti cu el. Trebuie sa il asculti si sa il intelegi. Numai in aceste circumstante veti avea parte de o situatie win-win.
Acestea au fost, grosso modo, cateva dintre lectiile pe care noi le-am invatat. Te sfatuim sa iesi din zona de confort( cliseic din nou, stim!), sa iti depasesti limitele, sa accepti provocarea necunoscutui. Acolo se vor intampla lucruri magice, acolo sunt candidatii pe care ii cauti, si, facand acest lucru, vei castiga definitv orice candidat.