Interviul centrat pe competente este de fapt interviul structurat, care se aplica uniform candidatilor pentru o anumita pozitie si garanteaza un grad de obiectivitate mai ridicat.
Competenta reprezinta conceputul care insumeaza cunostintele relationate cu domeniul de interes, abilitati specifice si atitudini. Eficienta acestor intrebari centrate pe competente creste daca raspunsurile sunt evaluate conform unor grile prestabilite. De cele mai multe ori, aceste intrebari sunt formulate situational. Ele isi propun sa verifice daca abilitatile candidatului au fost aplicate in concordanta cu cunostiintele lui profesionale si impreuna cu atitudini constructive si eficiente.
Intrebarile dintr-un interviu structurat, axat pe competente se adreseaza sistematic si urmaresc reactii comportamentale si atitudinale din sfera profesionala.
Tipurile de competente care pot fi evaluate pe baza interviurilor structurate difera in functie de pozitia in lucru si in functie de care sunt nevoile angajatorului. Cateva exemple de competente ar fi: delegarea de sacini, rezilienta, tenacitate, asumarea de riscuri, empatie, lucru in echipa, influenta, inovatie, initiativa, putere de decizie, comunicare, managementul conflictului.
Cum analizam aceste competente prin intrebarile adresate? Pornim de la o intrebare deschisa generala si ulterior adresam intrebari de completare, prin ‘”tehnica celor 5 de ce” – fara sa sugeram un anumit raspuns, adancind astfel informatiile pe care candidatul le poate oferi.
Ex:
Intrebare generala
– Spune-mi despre o situatie in care ai luat o decizie la job si ulterior te-ai razgandit.
Intrebari de adancime
-
Ce anume te-a facut sa te razgandesti?
-
De ce te-ai razgandit, care au fost factorii care au influentat dezicia asta?
-
De ce te-ai orientat spre acei factori?
-
De ce crezi ai luat o hotatare utila prin faptul ca te-i razgandit?