conflict
Despre conflict si boala crocodilului
aprilie 6, 2017
de ce pleacă angajații
De ce pleacă angajații și cum poți evita acest lucru
mai 2, 2017

Fabula “Ciocanului si a Patentului” sau Controversa Echipa vs. Individ in obtinerea performantei

“Propun sa fie dat afara: Nu-i nici istet si nici de soi.

In graba lui, elementara, Incurca tot ce facem noi.

Negativist – ce bat, el scoate!

Ce poate fi mai elocvent, Decat, vrand notorietate, Ne sterge de pe firmament!…

Exclus, pleca Patentu-n graba, In lume sa-si geaseasca rost.

A doua zi, cuprins de treaba, Batu ciocan-un cui, dar prost.”

 

Ca urmare a fabulei prezentate mai sus, in cazul nostru echipa poate fi asociata ciocanului. Iar patentul poate fi asociat individului din companie.

De ce aceasta asociere?

Astazi se pune tot mai mult accent pe lucrul in echipa si capacitatea angajatilor de a lucra cu colegii. Avem tendinta de a acorda uneori prea putina importanta individului sau “patentului”. Ce facem cu “patentul”, angajatul care este performant, dar nu are capacitatea de a lucra in echipa? Renuntam la acest angajat?

Nu, nu renuntam. Fiecare om intr-o organizatie isi are rolul si locul lui. Asa cum avem nevoie atat de ciocan, cat si de patent pentru a duce la bun sfarsit o lucrare. Evident, daca stim sa intribuintam corect aceste instrumente.

Firmele trebuie sa aiba capacitatea de a distribui sarcinile fiecarui angajat in functie de personalitatea si competentele acestuia, astfel incat sa-i valorifice  munca.

 

Noi ca firma de resurse umane am analizat multe organizatii. Am implementat si sustinut cursuri de comunicare pentru grupuri mai motivate si unite. Stim ca o echipa functioneaza in momentul in care este compusa din oameni care se ghideaza dupa valori asemanatoare. Au trasaturi complementare si nu in ultimul rand urmaresc un scop comun.

Putem chiar asemana lucrul in echipa cu principiul papusilor rusesti. Adica exista un proiect mare, iar in interiorul lui exista oamenii care, impreuna, si prin contributia fiecaruia, fac posibila realizarea acelui proiect. Fiecare om din aceasta echipa isi are rolul si locul lui. Aceste aspecte trebuie sa fie clar definite astfel incat sa se obtina rezultatul asteptat de intreaga “entitate”.

In cazul “patentului” sau a angajatului care prefera sa lucreze singur, trebuie sa precizam ca acest angajat doreste si este capabil de a-si asuma in totalitate responsabilitatea pentru ceea ce face. Mai mult de atat, stie ca este mai greu sa lucrezi de unul singur, dar este mai sigur. Acesta este modul in care “patentul” companiei doreste sa-si desfasoare activitatea si sa contribuie la performanta organizatiei.

Da, astazi lucrul si comunicarea deschisa, transparenta in echipa sunt foarte importante. Dar  cu toate acestea nu trebuie sa dezumanizam individul. Sa punem la indoiala capacitatea sau rolul pe care il are un astfel de angajat in companie. Succesul unei companii nu este dat doar de echipa sau doar de individ. Este rezultatul armonizarii celor doua tipologii de angajati.

Asadar, o companie are nevoie, in aceeasi masura, atat de ciocan, cat si de patent. Marea responsabilitate ce revine firmelor este sa aloce sarcinile potrivite pentru fiecare tip de “instrument”. Si mai ales sa diferentieze rolul fiecaruia pentru obtinerea performantei.

 

Detaliem toate aceste aspecte si multe altele in trainingurile noastre pe care le poti urmari AICI.

Daca ti-a placut poti sa Share-uiesti cu prietenii, colegii tai, si sa ne oferi chiar un Big Like pentru a avea, dezvolta si incuraja un mediu de lucru mult mai bun.

Multumesc ca ne-ai citit si vizitat site-ul! 🙂

Comments are closed.

0

Evolution HCC